Skip links

Ny kulvert åt Region Västmanland

Vid Västerås sjukhus har Tuna tagit vid arbetet och färdigställer nya kulverten åt Region Västmanland
– Det är ingen jättestor arbetsplats, men det händer väldigt mycket här. Ihop med bygget av det nya sjukhuset är det förstås ett gigantiskt område med många skyltar som just nu leder om. Kulvertarna är dock en egen entreprenad där vi ansluter gång- och transportkulvertar. Det är ett spindelnät med underjordstunnlar för att man ska kunna ta sig mellan olika avdelningar. Alla byggnader kopplas ihop. Vi passerar befintliga kulvertar och ansluter två nya, förklarar Mattias Skogsberg som är platschef för anläggning.

Arbetet med den nya kulverten är uppdelat i två delar med fastprisupplägg.
– Principen är densamma som när tidigare kulvert byggdes, men möter nu dagens ökade kravställning. Idag finns mer kunskap och vi använder till exempel andra sätt för att leda bort vatten och täta, fortsätter Mattias berätta och berömmer samarbetet med regionen som han menar informerar, skyltar och för täta dialoger väldigt bra.

– Det har varit lite stökigt kring hanteringen av transporterna som kommer från Stockholmsvägen då sjukhusbygget är igång samtidigt, men vi har en aktiv beställare som vi stämmer av med så gott som dagligen. En transparent byggprocess, vilket vi uppskattar. Planering och kommunikation är a och o, även om vi tidigare gjort alla moment som ingår. Vi får anpassa arbetstiderna och delar såsom sprängningar. Jag skulle säga att det gör att vi har lite mindre ’fritt val’ än normalt, men vi föraviserar och det rullar på. Markarbetet kan alltid leda till att vi stöter på något som skapar nya förutsättningar, men även då har vi bra rutiner och är snabba i vändningar. Alla är på tå och vi kör gemensam veckoplanering.

Bland de första delarna som gjordes var schakt, bergsprängning, rivning, gjutning, sponting samt en provisorisk väg.
– Vi fick lov att leda om trafiken och när du gör det vid ett sjukhusområde finns extra mycket att tänka på, exempelvis parkeringar. Verksamheterna runt om har full fart dygnet runt, sju dagar i veckan, och vi får ta hänsyn till deras drift. Regionen kommunicerar mycket kring utrymning, blåljus och liknande i det stora området där vi är en liten klick i sammanhanget, säger Richard Hedlund som är platschef för bygg.

Det gäller att samsas på en trång yta.
– Området är stort men med 15 meters dagöppning för schakt så blir det inte längre så rymligt. Stort område, men också ett stort hål. Vi kör tunneln, gräver igen och gör fint på nytt, fyller Mattias i.

”Allt blir enklare projektstyrningsmässigt”
I entreprenaden utför både bygg och anläggning olika moment.
– Det går hand i hand och vi samverkar mycket, även med extern konsult för byggledning som ger mycket tid, kärlek och sin objektiva bedömning. I nya systemet som Tuna infört jobbar vi också i samma projekt vilket ger en bra helhetsblick. Det ger en enklare hantering där vi ser alla moment och håller oss uppdaterade kring vad som händer. Allt blir enklare projektstyrningsmässigt, fortsätter Richard som till stor del har beställarkontakten. Mattias fyller i att de har samsyn och täta överlämningar:
– Det finns flera vinningar i upplägget och vi har en organisation som tryggt hanterar allt som pågår. På mark får jag exempelvis också stöttning av projektingenjör Adam och arbetsledare Riwer från bygg.

En mindre arbetsplats där det händer mycket
Region Västmanland valde att dela upp arbetet för 400 meters-tunneln och en annan entreprenör lämnade över till Tuna efter etapp 1. 
– Då drog vi igång med runt 60 meter. Senare ska vi fortsätta runt 150–200 meter till innan moment väntar i kulvertarna med golv, tak, väggar och installationer. I de gamla kulvertarna har vi redan sågat och det är inte bara att ’köra på’ då det till exempel finns ledningar med medicinska gaser och allt ska ledas om. Det är en process att ta bort en betongkulvert, leda om och samtidigt köra drift hela tiden. Det här uppdraget ställde även krav på betongklass 1, vilket vi har, för att övervaka och ansvara för gjutningar, förklarar Richard och menar att den första av Tunas etapper varit den klurigaste:
– Så snabbt som möjligt ska vi leda om från söder och öppna en ny del. Vi justerar hela tiden för så bra drift som möjligt. Den tekniska kunskapen från marksidan är guld. De sköter även kontakt med sprängare, lastbilar med mera. Vi sitter ihop som ett Tuna. Både Stålpålning Mälardalen och Broja fasadställningar, två företag som ingår i samma koncern som oss, involveras i projektet i olika skeden.

Mattias lyfter att rätt personer varit på plats sedan start och att tidsplanen fortfarande håller:
– Vi etablerade i mitten av september och projektet pågår nästan två år till, i fyra etapper, med inredning i tunneln mot slutet. Grävmaskinisterna som var med i etapp 1 har stor kunskap i momenten vilket underlättat för oss, bland annat i beslutsfattande. Vi har kommit till en del där berget är dåligt och har skapat ett team ihop med beställare, entreprenör och konsult för att landa lösningar. Vi är alltid ödmjuka inför att eventuellt få tänka om kring upplägg. Det är heller ingen vanlig schakt utan bergsskärning. Med öppen bergsslänt kommer fler arbetsmiljökrav i såhär långa moment. Marken rör sig annorlunda och förändras fort. Det gör att vi identifierar, planerar och hanterar risker. Alla är med på noterna! 

Vi bygger staden vi älskar att bo i!